Inspiration från färger

[ivcs]
Type: article
Parent page: Få inspiration
[/ivcs]

För att få inspiration i sitt smyckesskapande samlar många personer på fina färger och färgkombinationer som de sedan använder i sina smycken. Är du en person som gillar färger kan detta vara ett sätt att bli inspirerad på. Man kan jämföra det med en målare som jobbar mycket med just färg, och lägger mindre vikt vid form och innehåll.

Många människor vill pryda sig med vackra färger. Du kan jobba med den mänskliga perceptionen i ditt skapande med färger. För att förstärka en färgs intensitet kan du exempelvis använda dig av komplementärfärger. Detta kan du lära dig mer inom i ämnet färgteori eller färglära. Genom att lära dig olika begrepp och namn på färger kan du jobba mer medvetet i ditt skapande. På så vis blir det lättare både att utforma och också att hitta rätt material till dina smycken. Om du till exempel vet att du behöver något i gul ockra för att förstärka färgen på dina violetta pärlor, kan du enkelt se dig omkring efter något som har just den färgen, alternativt införskaffa dig detta.

När du börjar samla på dig material till ditt smyckesskapande är det lätt att införskaffa alldeles för många färger som inte alls passar ihop. Om du istället är strategisk med dina färgkombinationer redan från början, är det lättare att bygga upp ett sortiment som är enkelt att arbeta med. Försök att begränsa dig på något sätt. Gör färgkartor med dina favoritfärger. Kanske du kan måla dem i akvarell och sätta upp på väggen? Sök inspiration i din omgivning, ute på promenaden, när du tittar på tv och läser tidningar. Försök att lägga märke till färger som du gillar och hitta detaljerna som gör pricken över i. Är det kanske en strimma svart i det lila som gör att det blir alldeles oemotståndligt? Försök att hitta nyanserna så ska du se att du snart är väldigt duktig på färg.