Inspireras av former

[ivcs]
Type: article
Parent page: Få inspiration
[/ivcs]

Hur kan man inspireras av former i sitt smyckesskapande? Den frågan är bra att ställa sig tidigt i sitt smyckesskapande. Allting har en form, så även det plattaste ark med A4-papper. Frågan är vad som avgör hur saker ska se ut. När det kommer till smycken finns det en hel del funktionella aspekter att tänka på. Ett halsband måste kunna följa halsens form, och en ring måste kunna tåla att man använder handen utan att ringen ramlar av eller skadas. Men när dessa grundläggande former är klargjorda, finns det oändligt mycket frihet att skapa fritt.

Smyckesskapare har genom tiderna varit inspirerade av oändligt många former. Många gånger har inspirationen kommit från naturen, inte minst under art nouveau perioden, och naturen är för många en rik inspirationskälla till oväntade former. Att inspireras av blommor och blad kan vara ett sätt att hitta intressanta kurvor, rytmer och riktningar. Titta på hur blommorna växer. Betrakta de symmetriska formerna i vissa växter, det vill säga att vänster och höger sida ser likadana ut. Försök att upptäcka symmetri, asymmetri, spiraler, fraktaler, cirklar, ellipser, kvadrater och romber i naturen. Har du inte tillgång till någon skog, betrakta den omgivning du har i din närhet, om det så är ditt eget hem eller genom mikroskopet i ett laboratorium. Med alla intryck som kommer från social media idag skulle det inte vara förvånansvärt om inspiration för smycken kommer från andra håll än naturen. Spelbranschen med sina fantasifulla spelautomater som hos nyspins.casino, tv-spel och filmer förser rikligt med kreativ inspiration.

Ett bra sätt att komma igång med forminspirationen är att teckna. Samla in former som du ser i din vardag. Du behöver inte bry dig om att det ska se bra ut eller att det ska vara en exakt representation av verkligheten. Testa bara att samla in fina former som du gillar. Det kan vara ett litet utsnitt med flera former som kombineras med varandra, eller en ensam form i sin helhet. Vad det än är som fångar ditt intresse försök att få ner det på ett papper. Genom att börja uppmärksamma och se former kommer ditt formseende att utvecklas.