Börja göra smycken hemma

[ivcs]
Type: article
Parent page: Hemgjorda smycken
[/ivcs]

Att tillverka egna smycken är en hobby som sysselsätter många personer varje dag. Att med hjälp av pärlor, stenar, tråd, textilier, trä och ädla metaller skapa något vackert att ha på sig har människan hållit på med i tiotusentals år. Faktum är att de äldsta smycken som någonsin har hittats beräknas vara runt 40 000 år gamla. Dessa smycken består av djurben eller skal som man har borrat hål i och trätt ett snöre genom. Svårare än så behöver det inte vara.

Att börja göra smycken hemma är enkelt. Förmodligen har du redan en hel del material som du kan använda. Se dig omkring och leta efter något som du tycker är fint och som du skulle vilja bära med dig. Det kan vara alltifrån ett vackert glansigt papper till gamla kapsyler eller en särskild sten som du har plockat upp på en semesterresa. Du bör också leta efter något som kan fästa ihop materialet, såsom garn, sytråd, ståltråd eller någon form av lera. Om du eller någon du känner har en liten borrmaskin att göra hål i saker med kan det lägga till spännande och historiskt klingande aspekter till ditt smyckesskapande. Var kreativ, och börja med det du har runtomkring dig!

För nybörjaren som precis ska börja med smyckestillverkning finns det ett par särskilda smyckestyper som är lämpliga att börja med. Dessa smycken kräver inte några särskilda verktyg för att tillverka och med lite hjälp kan det blir en rolig aktivitet för de flesta.

  • Trä pärlhalsband
  • Berlockhalsband med glidknut
  • Macraméarmband
  • Armband med memory wire

När det är dags att fördjupa sina kunskaper kan det vara bra att börja investera i verktyg, böcker och att gå olika kurser. Det finns oändligt mycket att lära sig, och här är bara ett axplock av sådant som kan vara roligt att veta mer om: guld, silver och järnsmide, pärlträdning, pärlvävning, pärlsömnad, macramé, silverlera, träsnideri, glasfusion, lampwork och sist men inte minst 3D-modellering.