Guld och silver

[ivcs]
Type: article
Parent page: Om smycken
[/ivcs]

Den som ska bege sig ut för att köpa smycken till sin älskade partner eller familjemedlem ställs omedelbart inför valet av material. När man köper ett smycke är det inte bara viktigt att det har estetiska kvaliteter, det är också viktigt att materialet håller en bra kvalitet och pris. Här diskuterar vi de två vanligaste materialen: guld och silver.

Guld

Guld är ett av de mest omtyckta materialen för smycken i vår moderna tid. Tack vare dess förförande färg, dess goda smidesegenskaper och det faktum att det aldrig behöver putsas har det blivit en mycket omtyckt metall. Guld som används i smycken är så gott som alltid utblandad med koppar, silver eller palladium för att förbättra dess egenskaper. Dels blir guldet mer formbart, dels är det också tillsatsmetallerna som gör att guld kan få olika färg: från vitt till grönt och rosa. Oavsett vilken typ av blandning som används, är det viktigt att veta vilken karathalt som guldet har för att se till att man får valuta för pengarna. Karathalten är det som visar hur många procent av blandningen som utgörs av guld. Den högsta karathalten är i princip 24, vilket innebär 100% guld. Den vanligaste karathalten som används i Sverige är 18 K, vilket innebär 75% rent guld. I andra länder i Europa är det inte ovanligt att det säljs smycken med en lägre karathalt såsom 14 K, vilket innebär 58% guld.

Silver

Silver är förmodligen den mest populära smyckesmetallen som tack vare sin extremt ljusreflekterande och färglösa yta, sin goda smidbarhet och sitt relativt låga pris används som standardmaterial i många smyckeskollektioner. Silver blandas precis som guld ut med andra metaller för att få bättre egenskaper. Det vanligaste är att det blandas med 7,25% koppar. Detta kallas för 925-silver eller sterlingsilver. När man köper silversmycken är det viktigt att leta efter en stämpel med i detta fallet siffrorna “925”. I annat fall kan det vara så att smycket endast är silverpläterat.