Smycken i vår tid

[ivcs]
Type: article
Parent page: Om smycken
[/ivcs]

Smycken finns i en mängd olika varianter, och det som är gemensamt för alla typer är att de bärs på kroppen. Till skillnad från kläder och accessoarer har smycken ofta en alldeles särskilt anknytning till sin bärare. Det allra vanligaste är att smycken förknippas med en annan person och kanske har överlämnats som en gåva. Det är också vanligt att bära smycken för att ge uttryck för en identitet eller att visa att man tillhör en viss grupp. Att de är ofta symboler i olika sammanhang för rikedom märks i hur de symboliseras i samhället. I spelbranschen är smycken ofta värdefulla symboler på slots, https://duelz.online. I musikvideos är de tecken på att någon är de ofta tecken på välfärd. Smycken kan också försköna, blända och förföra samt utstråla makt och styrka. Här presenterar vi de vanligaste smyckestyperna idag.

Halsbandet bärs vanligen i någon typ av band eller kedja runt halsen. Det vanligaste halssmycket idag lär vara en tunn kedja med en berlock på, vanligen av silver eller guld. Halsband med berlocker är en vanlig gåva inom familjer, till exempel vid födelsedagar och andra högtider, och även mellan kärlekspartners. Vid högtidliga tillfällen kan mer iögonfallande, stora och dyra halsband bäras, framför allt av kvinnor för att försköna halspartiet och ackompanjera klädseln. Halsband kan i vissa fall precis som ringar och broscher också fungera som uppseendeväckande och tankeväckande smycken som stimulerar till konversation.

Ringen bärs på någon av handens fingrar. Den vanligaste typen av ring är förlovnings- och vigselringen som visar att bäraren är förlovad eller har gift sig. Dessa ringar bärs på vänsterhandens ringfinger och är vanligtvis av guld. Det är också vanligt att bära andra ringar, exempelvis stenringar, sigillringar och silverringar för att nämna ett fåtal.

Armbandet bärs runt handleden, allt som oftast endast på ena sidan. Ett av de vanligaste armbanden är klockarmbandet som ofta är tillverkat är läder och fäster urtavlan på rätt position runt handleden. Det är också vanligt med kedjor med berlocker liknande de som används i moderna halsband. Det förekommer även stela armringar som antingen har en liten öppning eller är helt slutna och måste träs över handen.