Smyckesskapare genom tiderna

[ivcs]
Type: article
Parent page: Svenska smyckesentreprenörer
[/ivcs]

I den här artikeln kommer vi att presentera några historiska svenska smyckesskapare och entrepenörer som är kända världen över för sina smycken. Det är bra att låta sig inspireras av dessa idoler, som visste hur man kombinerade, form, hantverk och en konstnärlig prägel.

Vivianna Torun Bülow-Hübe

En av 1900-talets mest kända kvinnliga silversmeder är Vivianna Torun Bülow-Hübe, som revolutionerade smyckesvärlden med sina nytänkande smycken på sextiotalet. Hennes filosofi var att smycken skulle stå för en vacker form snarare än makt och prestige. I en tid när många kvinnor endast bar pärlhalsband eller diamantsmycken som de fått av sina män skapade hon stora halssmycken i silver och billigare ädelstenar. En av hennes mest berömda designer är klockan Vivianna, som hon formgav 1962 och som fortfarande tillverkas av det danska företaget Georg Jensen. Det som är speciellt med denna klocka är att den är så fint utformad att den kunde vara ett smycke. Hon är även berömd för sina vackra halscollier som slingrar sig runt halsen, ofta med en slipad sten i en enkel med snillrik infattning. Torun föddes 1927 och gick bort 2004.

Wiwen Nilsson

Wiwen NIlsson var son till den berömda silversmeden Anders Nilsson och blev sedermera en av våra allra duktigaste guld och silversmeder och även hovjuvelerare. I smyckessammanhang är han kanske allra mest känd för sina utsökta broscher med olika fåglar. Han gjorde även andra fina smycken med en tydlig modernistisk stil. Dessa influenser syns tydligast i hans större arbeten med bägare och skålar, varav vissa av dem tillverkades för kyrkor och sakralt bruk. Ofta är bägarna sexkantiga med raka ytor, skarpa hörn och en lätt matterad yta vilket skiljer honom från många andra samtida smeder. Han var mycket framgångsrik under sin tid och hade till och med en butik i New York under ett par år. Wiwen föddes 1897 och gick bort 1974.